How To Solve Wi-Fi Connection Issue With the Roborock S5

A lot of users who bought the Roborock S5 (also known as the Roborock S55, S50, S551, and S501) have some issues with connecting the robot to Wi-Fi. Here is a step-by-step tutorial on how to solve the connection issue with the Roborock S5.

Step 1

Go to the app settings and change the region to your local region, do not select China mainland (in my case I changed to the US (Recommended).

Step 2

If you are using an android phone, go to the phone settings and enable the location permission.

Step 3

If your Wi-Fi password contains special characters like questions mark, colon, change the password without them to have a try.

Step 4

If the app says it could not connect to the public Wi-Fi, it is probably because your Wi-Fi encryption mode is WEP. You should log in to your router settings page (192.168.1.1 or 192.168.0.1) and change the encryption mode to WPA or WPA2.

Step 5

You could try to reset Wi-Fi by holding the "recharge" button and the "spot cleaning" button for 5 seconds until you hear a voice prompt.

I would also recommend to download and read the official step-by-step guide on how to connect the Roborock S5 with your smartphone:

* Please notice the vacuum could not connect to 5GHz Wi-Fi.

roborock S5 connection issue

Notice: Please keep your eye on Wi-Fi indicator light under the cover of the device. It will flash with higher frequency than normal status when it is trying to connect wifi and become solid when it is connected. Sometimes app may show error after connecting steps finish, but the Wi-Fi indicator light becomes solid and the device is actually connected to Wi-Fi successfully. In this situation, please close the app and run it again to see if the robot is on the list of app.

If you want to use the Roborock with Alexa, please check this manual.

If you tried everything and it still doesn't work, I would recommend you to contact Roborock official customer support:

I hope it will help you. Enjoy your life with the Roborock S5!

3 +2

Comments ()

  1. SigTill
    #      +1
    Even better — use the Flolevac to control the Xiaomi and download the newest firmware. Works like a charm!. play.google.com/store/apps/details?id=de.flole.xiaomi&hl=en
    reply   
    1. Crenguta Eftimescu
      #      0
      Apple store, can t find
      reply   
    2. mobilus
      #      0
      the same problem. who can fix it??
      reply   
      1. Robocock
        #      0
        Just spent 3 hours attempting all possible fixes and nothing!
        I believe the region switch hack is a Chinese prank and this article is a troll

        Using iOS Mi Home and Roborock S50

        reply   
        1. Robocock
          (edited})
          #      +3
          Fixed it!!! Again this is for Roborock S501-01, BC Model

          I got the following response from customer service as I attempted to return the unit: (Note: I am fixing some of the grammar for your benefit)

          1.Please go to app's setting to change region to your local region, do not select China mainland.
          (in my case I changed to US (Recommended), not the US (Singapore))
          2.If your phone is android, please go to phone's setting to enable the location permission.
          3. If your wifi password contains special characters like questions mark, colon, please change password without them to have a try.
          (this is what fixed it for me)
          4.If it says it could not connect public wifi, it is probably because your wifi's encryption mode is WEP. Please log in your router's page to change the encryption mode to WPA or WPA2.
          5.You could try to reset wifi by holding recharge button and spot cleaning button for 5 seconds until you hear voice reset wifi.
          6. Please notice the vacuum could not connect 5G HZ wifi.

          Notice: Please keep your eye on wifi indicator light under the cover of device. It will flash with higher frequency than normal status when it is trying to connect wifi and become solid when it is connected. Sometimes app may show error after connecting steps finish, but the wifi indicator light becomes solid and device is actually connected to wifi successfully. In this situation, please close the app and run it again to see if device is on the list of app.
          reply   
          1. Michael
            #      0
            Hi,
            thank you so much for your solution! I've updated the article. Hope it will help other users as well.
            reply   
            1. essess
              #      0
              Regarding «Please notice the vacuum could not connect 5G HZ wifi» does that mean that Mesh Wifi networks not separating the 2.4 and 5 GHz, like Google Wifi and TP-Link Deco M9 Plus, cannot connect to Roborock?
              reply   
            2. Richie
              #      0
              My roborock S50 2nd generation keeps going offline everytime after it finishes charging.
              Have to reset the wifi each time to get it connected to the app again. Very annoying.
              I have it for 2 months now
              reply   
              1. Michael Fisher
                #      0
                Hi,
                Did you try to contact Roborock official support? Hope they have some advice on how to solve this problem.
                reply   
                1. Leo
                  #      0
                  The same f… problem :(
                  reply   
                  1. lupoalba
                    #      0
                    also my roborock going offline everytime after it finishes charging…

                    reply   
                  2. Vas
                    #      0
                    Hi
                    I am on 5ghz wifi with iPhone 8. And I changed region to US and I reset few times still no luck connecting. I need help and I am not IT savvy. Can anyone pls guide me?
                    reply   
                    1. Michael Fisher
                      #      0
                      Hi,
                      you should switch your router to the 2.4Ghz frequency band since the Roborock doesn't work on 5Ghz.
                      reply   
                    2. Volodymyr Shulga
                      #      +1
                      Had the same issue. Option 4 helped me, I had to change Wi-Fi encryption mode from WEP to WPA2 for my Wi-Fi router. For this I also had to find IP address of my router, for Mac it could be done in following way — osxdaily.com/2011/10/05/find-router-ip-address-mac/.
                      By the way — I had not had any warning about not secured connection, just was not able to connect my iPhone 8 to vacuum.
                      reply   
                      1. Ju Yeong
                        #      0
                        When i dock my roborock, it reads docked successfully and is charging. But after more than half a day and the battery level still remained at the initial level. How can it be charging when the battery level remained the same? Pl somebody advise me.
                        reply   
                        1. Janice Massey
                          (edited})
                          #      +1
                          I found below comment from Reddit. And it works for me. Hope that helps you all.

                          «Hi, I had the same issue, I figured out the fix.
                          This is the problem.
                          You need to go into your router settings and enable the 'Guest 2.4GHz' Wifi connection.
                          Connect your phone/tablet to this guest signal. Then follow the instructions as per mi home app.
                          Once the roborock is connected you are then able to change your phone/ipad/tablet connection back to your preferred Wifi signal signal.
                          Now your roborock will be using the guest signal.»
                          reply   
                          1. Me
                            #      +1
                            I changed the router and could not connect to the vacuum via my phone using the Xiaomi Home app.
                            This worked for me.
                            1. Delete the Xiaomi Home App
                            2. Reinstall Xiaomi Home App
                            3. Click «Add Device» on top right hand side
                            4. Hold the Spot and Home button on the vacuum for a few seconds, this will trigger the vacuum wifi reset.
                            5. The Xiaomi app detects the device as a new device and kick off a new installation, which lets me put in the new router settings/password.
                            reply   
                            1. Bartosz Winiarski
                              (edited})
                              #      +1
                              I had the same problem with the Roborock S6. It was caused by a special character in the SSID of the wireless network.
                              reply   
                              1. Simon
                                #      0
                                For me it helped updating firmware of my router.
                                reply   


                                 

                                Share via: