iRobot Roomba 960

Made by iRobot

Rating:   SRR Score: 104


iRobot Roomba 960 Features

  Main Features
Mapping / Path planning yes
Mapping Sensor Type camera
High-Precision Map yes
Recharge & Resume yes
Automatically Docks and Recharges yes
Noise Level 65 db
LCD Display no
Side Brushes (one or two) 1 pcs
Voice Prompts yes
  Cleaning Features
Suction Power 900 Pa
Сleaning Area 1615 ft2 / 150 m2
Recommended Home Size medium, big
Cleaning Modes auto, spot cleaning
Dustbin Capacity 600 ml
Automatic Dirt Disposal no
Wet Mopping no
Barrier-cross Height 0.79 in / 20 mm
HEPA Filter yes
Washable Filter no
Сarpet Floor Types low-pile, medium-pile
Bare Floor Types hardwood, vynil, marble tile, ceramic tile, laminate, linoleum
  Battery
Battery Capacity 2600 mAh
Run time 75 min
Charging Time 120 min
Rated Power (Watts) 30 W
  Control
Scheduling yes
IR Remote Control no
Wi-Fi / Smartphone App yes
Wi-Fi Frequency Bands 2.4 GHz
Amazon Alexa Support yes
Google Assistant Support yes
Magnetic/Optical Virtual Walls yes
  App Features
Digital Blocked Area no
Zoned cleaning no
Multi-floor maps no
Manual movement control no
Selected Room Cleaning no
  Sensors
Carpet Boost no
Anti-drop / Cliff Sensor yes
Dirt Detect yes
Full Bin Indicator yes
Other Specifications
Robot Weight 8.38 lbs / 3.8 kg
Robot Width 13.78 in / 35 cm
Robot Height 3.50 in / 8.9 cm
In the box charging station, line cord, extra filter, cleaning tool, owner’s guide, documentation package, dual-mode virtual wall, extra side brush
Release Date Aug 2016
Warranty 12 months

Product Description

Along with the latest Roomba 980, Roomba 960 is one of the flagship products from iRobot. The robot comes with mapping that is based on a camera sensor. This technology helps the unit to create a map of an interior and build the most efficient path of cleaning. Dual Mode Virtual Wall Barrier exist to block "no-to-go" areas. Like other Roombas, 960 has advanced dirt detect technology that provides more careful cleaning in the dirtiest places. Also, the machine is equipped with a "Full Bin" indicator that tells when the dustbin has to be emptied. Double silicone brushes were designed for picking pet hair up. These are anti-tangle, so you don't have to worry about wrapped hair.

With Wi-Fi enabled, Roomba 960 is Amazon Alexa/Google Home integrated. The app allows us to see cleaning history, start, stop, view notifications, etc. Roomba 960 is perfect for homes with pets and small/average sized households. After its battery runs out, the machine gets back to recharge and then continue from the point it left off.

Based on consumer reviews the silicone rollers work a little bit worse on carpets than bristled ones that were in the previous models. It also sometimes gets stuck. Not suitable for big homes.

Pros

  • Thanks to mapping the robot doesn't miss a spot when cleaning
  • Silicone rollers are perfect for pet hair
  • Decent barrier-cross height
  • Suitable for bare floor and thin carpets. Struggles with the smallest particulars on thicker carpets
  • Ideal for small and average homes thanks to the recharge & resume feature
  • Dirt detect provides deeper cleaning on high-traffic areas
  • Full bin indicator lets you know when the container needs to be emptied

Cons

  • Pricey
  • Map disappears once the cleaning is complete

The Roomba 960 handles bigger debris on carpets but struggles with smaller particulars.

The Roomba 960 is suitable for small and average homes with pets and mixed surfaces.

roomba 960 path planning and mapping

roomba 960 smartphone app

roomba 960 avoiding obstacles

Questions and Answers

Question 1: How does it do with pet hair?

Answer: The Roomba 960 is equipped with tangle-free extractors that are the best solution for pet hair. It takes a few seconds to clean the rollers but if you have thick carpets, the robot might not be able to get pet hair hidden away. On bare floors and thin carpets, it does a great job.

Question 2: Does the Roomba 960 bump into furniture as much as the older models?

Answer: The Roomba 960 has a camera sensor for mapping so it knows where furniture is. It slows down a bit before reaching one. But it does bang into obstacles occasionally anyway.

Question 3: Does it work in a 3-story house?

Answer: The Roomba 960 does not save a map. You can see it in cleaning history. You can use it on the second and third floor tho by manually moving it to another floor. If you want the robot to save this cleaning cycle, it would need to start and finish from the charging base.

Question 4: Will the robot know where to go if a cat sits on it?

Answer: The camera on top maps an interior of the house, if it is physically blocked, the robot will not "see" the obstacles/furniture. It still will be able to vacuum but would not be following a purposeful cleaning pattern and might miss some spots.

Question 5: Will the robot stop working if there is something big on the floor?

Answer: If you left a sock or anything that big, the Roomba most likely will suck it up and shut down asking you for help which you will be aware of through the app.

Question 6: Can you schedule the Roomba 960 work within specific rooms on different days?

Answer: No, the Roomba 960 does not save a map. It's having no clue about your floor plan before starting vacuuming. You can't make it work within specific rooms and there is no way to interact with the map other than seeing cleaning history. You can only schedule it to clean the whole house at a specific time.

Question 7: Does this get stuck less than previous versions?

Answer: The Roomba 960 has a plan of your floors which helps it to stuck less but occasionally it would be stuck but no more than the same as the other vacuums on the market.

Question 8: Can it work in the dark?

Answer: The Roomba 960 has a camera that builds a map of the cleaning area, it helps the robot to not miss a spot when vacuuming. With the light on, it understands where it should go. It can work in the dark tho it would not map at the area and just bounce around untill needs to recharge.

Question 9: Will it avoid wires?

Answer: There is no robot vacuum that is able to avoid wires on its own. You can use a dual virtual wall barrier to keep the robot from the areas with wires/cords.

Question 10: Can you wash the HEPA?

Answer: The HEPA inside the Roomba 960 is not washable but you can vacuum it with a traditional cleaner.

Question 11: How often do you have to empty the dustbin?

Answer: It depends on your usage / having pets, etc. We recommend emptying the dustbin after every cleaning.

Question 12: How many square feet will the 960 vacuum on a single charge?

Answer: The manufacturer claims the Roomba 960 covers about 1615 ft2 / 150 m2 of a cleaning area on a single charge.

Question 13: Does it work on dark surfaces like carpet or black hard floor?

Answer: The Roomba 960 has cliff sensors that might think black carpet is a drop-off. It won't go over black surfaces.

Question 14: Does it work on hardwood floors?

Answer: Yes, it does a flawless job on hardwood floors.

Question 15: What is the difference between the Roomba 960 and Roomba 980?

Answer: Battery life, suction power, carpet identification. Learn more in our Roomba 960 vs. Roomba 980 comparison

Question 16: Does it do stairs?

Answer: No, the Roomba 960 (as much as any other robot vacuum) does not do stairs.

Question 17: Can the Roomba 960 do high-pile carpets?

Answer: The Roomba 960 is more suitable for bare floor, thin and some medium-pile carpets.

Question 18: Can I set virtual barriers to block it off some rooms?

Answer: The Roomba 960 does not support any digital virtual barriers but it does come with a physical virtual wall barrier that can block one cleaning area you don't want the robot to go.

Video reviews of the iRobot Roomba 960


Comments ()


    Share via: