iRobot Roomba 980

Made by iRobot

Rating:   SRR Score: 135

$759.99  

iRobot Roomba 980 Features

  Main Features
Mapping / Path planning yes
Mapping Sensor Type camera
High-Precision Map yes
Recharge & Resume yes
Automatically Docks and Recharges yes
Noise Level 70 db
LCD Display no
Side Brushes (one or two) 1 pcs
Voice Prompts yes
  Cleaning Features
Suction Power 1700 Pa
–°leaning Area 1991 ft2 / 185 m2
Recommended Home Size medium, big
Cleaning Modes auto, spot, carpet boost
Dustbin Capacity 600 ml
Automatic Dirt Disposal no
Wet Mopping no
Barrier-cross Height 0.79 in / 20 mm
HEPA Filter yes
Washable Filter no
–°arpet Floor Types low-pile, medium-pile
Bare Floor Types hardwood, vynil, marble tile, ceramic tile, laminate, linoleum
  Battery
Battery Capacity 3300 mAh
Run time 120 min
Charging Time 120 min
Rated Power (Watts) 43 W
  Control
Scheduling yes
IR Remote Control no
Wi-Fi / Smartphone App yes
Wi-Fi Frequency Bands 2.4 GHz
Amazon Alexa Support yes
Google Assistant Support yes
Magnetic/Optical Virtual Walls yes
  App Features
Digital Blocked Area no
Zoned cleaning no
Multi-floor maps no
Manual movement control no
Selected Room Cleaning no
  Sensors
Carpet Boost yes
Anti-drop / Cliff Sensor yes
Dirt Detect yes
Full Bin Indicator yes
Other Specifications
Robot Weight 8.69 lbs / 3.94 kg
Robot Width 13.90 in / 35.3 cm
Robot Height 3.60 in / 9.14 cm
In the box charging station, line cord, extra side brush, 2 dual mode virtual wall barriers with batteries, extra filter
Release Date Sep 2015
Warranty 12 months

Product Description

The Roomba 980 is the latest flagman robot from the iRobot family. It comes equipped with an upgraded dirt sensor that finds the dirtiest area and provides deep cleaning. Along with this, the Roomba 980 has a carpet boost option that maximizes its suction power up to 10 times once the Roomba understands it is on a carpeted surface. Its iAdapt 2.0 Navigation with Visual Localization technology is based on a camera sensor. After the robot creates a map, it builds the best cleaning path. The robot has silicon rollers that are supposed to work better on a bare floor and are ideal for pet hair.

The Roomba 980 comes with virtual walls that keep it from places the robot should not cross

The iRobot Home app allows start/stop the robot, see cleaning history, scheduling it, etc. Roomba 980 is integrated with Amazon Alexa and Google Home. You can just ask Alexa or the Google Assistant to start, stop, or dock your robot. With the recharge & resume function, the Roomba 980 works for about 120 minutes, gets back to recharge and continue cleaning when it's done charging. A dustbin indicator tells you when you need to empty it.

If you have pets, the dustbin fills up during every cleaning session and has to be emptied before the Roomba finishes working.

Best of the Roomba 980

  • Decent battery life
  • Tangle-free rollers
  • Virtual walls included in the box
  • Great bare floors performance
  • Works well on carpeted surface (low and medium-pile ones)
  • Compatible with Amazon Alexa and Google Home
  • Carpet boost provides deep cleaning

What could be better

  • The robot is loud
  • It gets stuck occasionally
  • The map disappears after every cleaning, the Roomba 980 creates a new one every time when it starts cleaning.

iRobot Roomba 980 maintenance

Even the best robots require some maintenance the Roomba 980 is no exception. Regularly check the side sweeper, it might get some hair wrapped around. Monitor sensors, they should be clean from dust to help the Roomba move around. Even though the rollers are tangle-free, it would be great if you look after them once in a while. It is very important to keep the filter and dustbin clean.

It will take a few minutes a week to look after your Roomba to keep it alive longer.

irobot Roomba 980 smartphone app

roomba 980 obstacles detection

irobot roomba 980 path planning

Questions and Answers

Question 1: How well does the Roomba 980 handle pet hair?

Answer: The Roomba 980 has brushless silicone rollers that do a superb job at agitating pet hair on carpets and bare floor. They are almost maintenance-free and have to be cleaned every couple of days. You will find rolled-up hair in the ends of them that are very easy to remove and dispose of.

Question 2: How loud the Roomba 980 is?

Answer: When on carpets and with carpet boost enabled, it uses more suction and will be louder. However, you can control this and turn it to "eco boost" to keep it quieter. On hardwood floors, it is quieter as it never uses carpet boost. Even though it does make noise, it is not as loud as an upright vacuum.

Question 3: How many square feet does he Roomba 980 clean before needs to recharge?

Answer: It depends on the surface. On bare floors carpet boost feature is off and does not give extra power saving battery life so the robot will run longer and covers more before it needs to recharge. On carpets, the battery will run out of energy faster so it will cover less. The manufacturer claims the Roomba 980 cleans around 1991 ft2 / 185 m2 before needs to recharge.

Question 4: What's the size of the Roomba 980 dustbin??

Answer: It has a 600 ml dustbin.

Question 5: Can the 980 be used on more than one story?

Answer: The Roomba 980 does not save maps, it disappeared once it finishes cleaning. You can place the cleaner manually on the second floor but let it run from the charging base so it knows where to return to when finishes cleaning. Or you can get another charging dock and leave it upstairs, carry the robot to the dock and start from the dock.

Question 6: Can the Roomba 980 pick up cat liter on tile?

Answer: Yes, the robot does a great job at picking ultra-fine to large things on any bare floor including tile.

Question 7: How well the robot vacuum performs in corners?

Answer: Pretty much every round vacuum cleaner leaves a tiny bit in a corner but it is so small so it should not bother you. Yes, you would still need to manually clean the corners every once in a while which you probably will do with a traditional vacuum as well.

Question 8: Will the Roomba 980 stop cleaning once the dustbin get full?

Answer: It has a "full bin" indicator that aware when the container needs to be emptied. It will notify you via the app & a blinking light. Once it gets full, the robot stops working.

Video reviews of the iRobot Roomba 980


Comments ()


    Share via: