Roborock Xiaowa E2

Made by Roborock

Rating:   SRR Score: 114

$299.99  

$276.99


Write a review

Roborock Xiaowa E2 Features

  Main Features
Mapping / Path planning yes
Mapping Sensor Type gyroscope
High-precision Map no
Recharge & Resume yes
Automatically Docks and Recharges yes
Noise Level 60 db
LCD Display no
Side Brushes (one or two) 1 pcs
Voice Prompts yes
  Cleaning Features
Suction Power 1800 Pa
–°leaning Area 2153 ft2 / 200 m2
Home Size small, medium
Cleaning Modes silent, standard, strong, max
Dustbin Capacity 640 ml
Automatic Dirt Disposal no
Wet Mopping yes
Water Tank Capacity 150 ml
Barrier-cross Height 0.79 in / 20 mm
HEPA Filter yes
Washable Filter yes
–°arpet Floor Types low-pile, medium-pile
Bare Floor Types ceramic tile, marble tile, vynil, laminate, linoleum, wood
  Battery
Battery Capacity 2600 mAh
Run time 100 min
Charging Time 240 min
Rated Power (Watts) 50 W
  Control
Scheduling yes
IR Remote Control no
Wi-Fi / Smartphone App yes
Wi-Fi Frequency Bands 2.4 GHz
Amazon Alexa Support yes
Google Assistant Support yes
Virtual Wall no
  App Features
Digital Blocked Area no
Zoned cleaning no
Multi-floor maps no
Manual movement control yes
Selected Room Cleaning no
  Sensors
Carpet Boost yes
Anti-drop / Cliff Sensor yes
Dirt Detect no
Full Bin Indicator no
Other Specifications
Robot Weight 6.61 lbs / 3 kg
Robot Width 13.78 in / 35 cm
Robot Height 3.54 in / 9 cm
In the box charging dock, power cable, cleaning brush.
Release date 2018
Warranty 12 months

Product Description

The Roborock Xiaowa E2 is the second generation of the Roborock Xiaowa Lite (C1).

You might be confused with naming. The Roborock Xiaowa E20 is also known as the Roborock Xiaowa E2 and E25. The Roborock Xiaowa E20 is a white robot vacuum, the Roborock Xiaowa E25 is a dark grey color option. They are absolutely identical, the features are the same, the only difference in colors.

The Roborock Xiaowa E2 is equipped with a water tank and mopping cloth. All you need to make the robot working is to insert the water container filled with water (and the mop cloth) and let the vacuum go. The cleaner mops for about 40-50 minutes until the tank gets dry. To continue cleaning fill the container with water again and press start. When the Xiaowa is now moving, the water stops dripping.

Inside the robot, there is a dual-gyroscope system that is a mix of EPSON and BOSCH, dual optical laser and LED motion tracking sensors that work together to capture the floor plan in high frequency.

When the robot is working, you can see how it builds a map inside the Mi Home app in real-time.

From the side, you can find a sweeper that works together with a cleaning brush to catch and agitate debris channeling it to the suction path where it gets sucked up inside the big dustbin.

The Xiaowa E2 supports continuous cleaning. Only the flagship models resume cleaning after being recharged

The 2,600 mAh battery lasts for about 100 minutes, when it gets low of power, the robot returns to the charging dock, juice up the battery to 80% and then go back to resume the cleaning cycle from where left off. If the Xiaowa E2 was moved somewhere manually or suspended, you could continue the cleaning cycle by placing it back to the original point, without repeated cleaning.

With the strong suction, carpet boost and big wheels, the Xiaowa E2 performs great on carpets that are not thicker than 20mm

The large wheels can cross obstacles up to 20 mm high which is surprising for such price. Only high-end robots can do that. It is suitable for transferring from bare floor to thicker carpet or stepping over thresholds.

Carpet identification is a bunch of sensors that recognize when the robot is on carpet flooring and automatically switch the cleaning mode to Max level.

The Roborock Xiaowa E2 shows excellent performance on carpet.

Pros

  • Is equipped with dual gyroscope system that provides efficient cleaning
  • Has recharge and resume
  • Identifies carpetted surface
  • Has good barrier-cross height
  • One of the strongest suctions on the market
  • Carpet boost, large wheels, and strong suction power provide deep cleaning on all carpets that are up to 20 mm of height
  • Can mop and sweep at the same time
  • Suitable for both: carpet and hard floor
  • Quiet when vacuuming especially considering its suction power
  • Affordable price tag, in this price range, the Roborock Xiaowa E20 is the best on the market
  • Real-time tracking
  • Can control the vacuum like a radio car with the Mi Home app
  • Recharge & resume helps to finish cleaning in case the battery is out of energy

Cons

  • No interaction with maps

The Roborock Xiaowa E2 is ideal for average and big homes with pets. Ideal for both: bare floor and carpets.

Please note, the Roborock Xiaowa E2, E20 and E25 is the same robot vacuum. The second number stays for color option. Roborock Xiaowa E20 is white, the Roborock Xiaowa E25 is dark grey. They share no difference between the color.

Know the difference between the Roborock model line with our comparison chart.

Questions and Answers

Question 1: Can it clean my dark carpet?

Answer: The Xiaowa E2 is equipped with cliff sensors which think it is a fall-off when "see" a black carpet the same as most robots do. Unfortunately, it cannot clean black carpets and rugs.

Question 2: What's the difference between all the Roborock models? Do I need to pay more on the S5?

Answer: The Roborock S5/S6 has more smart features the Xiaowa E2 lacks. Visit our Roborock robot vacuums comparison to know more about the difference between them.

Question 3: Does it remember the rooms it has mapped? Can I create virtual walls from within the app?

Answer: The Roborock Xiaowa E2 does not save created maps, though you can see the map in cleaning history. It rebuilds a map every time when vacuuming. The Mi Home app does not support virtual walls for this model.

Question 4: Can you use magnetic boundary strips on the E2, E2 and E3 models?

Answer: Yes, you can use the magnetic strip on serial E models.

Question 5: Can it be used in a multi-story house?

Answer: Yes, you can use the Roborock Xiaowa in a multi-story house. It does not save created maps and has to recreate a map every time when it works. Place it upstairs and let the robot run but if you want it to save the map, let it run from the charging dock and it should finish by automatically docking as well.

Question 6: After it recharges itself, will it go back to where it left off?

Answer: Yes, the Xiaowa E2 resumes cleaning from the place it left off when it's done charging to finish the cleaning cycle.

Question 7: Can I block carpeted areas when the robot is mopping?

Answer: If you have a magnetic tape compatible with the robot you can place it around the carpets. Otherwise, there is no way you could make it avoid carpets.

Question 8: Does this vacuum cleaner mop and sweep at the same time?

Answer: Yes, it has installed dust container for sweeping. For mopping, you have to attach the water container with a mopping pad. If you want the robot to do vacuuming only, remove the water container.

Question 9: Will it let me know when the dustbin is full?

Answer: It will not alert when the container is full but it will let you know when you need to clean the bin if it's not been removed for a long time.

Question 10: Can you select rooms to clean?

Answer: No, the robot does not support selected room cleaning. It will not save a created map. There is no way to interact with the map except for seeing cleaning history.

Question 11: Does the robot switch from mop to sweep automatically?

Answer: The Roborock Xiaowa can not switch from mop to sweep. It either only sweeps or sweeps and mops at the same time.

Question 12: Does it work on carpet?

Answer: Yes, the Xiaowa automatically recognized carpet flooring and boosts suction to max level. It is suitable for thin and thick carpets up to 20 mm.

Question 13: How to set up Wi-Fi?

Answer: Hi, please try the methods below: 1. Please go to the app's setting to change the region to your local region, not select China mainland. 2. If your phone is android, please go to the phone's setting to enable the location permission and enable bluetooth. 3. If your wifi password contains special characters like questions mark, colon, please change a password without them to have a try. 4. If it says it could not connect public wifi, it is probably because your wifi's encryption mode is WEP. Please log in your router's page to change the encryption mode to WPA or WPA2. 5. You could try to reset wifi by holding the recharge button and spot cleaning button for 5 seconds until you hear voice reset wifi. 6. Please notice the vacuum could not connect 5G HZ wifi. Notice: Please keep your eye on wifi indicator light under the cover of the device. It will flash with a higher frequency than normal status when it is trying to connect wifi and become solid when it is connected. Sometimes the app may show error after connecting steps finish, but the wifi indicator light becomes solid and the device is actually connected to wifi successfully. In this situation, please close the app and run it again to see if the device is on the list of app.

Question 14: Can I select off limit areas?

Answer: The Xiaowa E2 does not support off-limit areas.

Question 15: Will it remember the layout of my apartment? Does it misses spots when cleaning?

Answer: The map shows where the robot has cleaned. It follows a back-and-forth navigation pattern no missing any areas when cleaning. However, the robot does not save a map after finishing cleaning.

Question 16: How is the cleaning performance on rugs?

Answer: The Xiaowa E2 does an excellent job on thin and medium-pile carpets. It might not be perfect at deep cleaning on thick carpets, but overall does the job better than average robot vacuum, especially in this price range.

Question 17: Does it work on 110 or 220 volts?

Answer: It works between 100-240V AC.

Question 18: What is the difference between the Xiaowa E25 and E20?

Answer: The Xiaowa E25 is white, the Xiaowa E20 is dark-grey. There are no other differences between the two.

Question 19: Will it work with 5 GHz WI-Fi?

Answer: It does not support 4 GHz, only 2.4 GHz.

Question 20: How well it performs when mopping?

Answer: The Xiaowa E2 has a 150 ml container that is enough for around 30 minutes cleaning until you have to refill the container again. The mopping feature is good for everyday chores but would not be suitable for big messes and you would need to do manual mopping anyway but less often.

Question 21: Does it need Wi-Fi to work?

Answer: It can work without Wi-Fi.

Question 22: How often should I empty the dust container?

Answer: The robot has a relatively big dustbin and can be emptied once after 1 or 2 cleaning cycles. If you have pets it might get full faster, tho we recommend emptying the dust container after every cleaning.

Question 23: Are the mopping pads reusable?

Answer: Yes. You can also wash them if needed.

Question 24: When it returns to the charging dock?

Answer: When the battery is below 20%, the Roborock Xiaowa returns to recharge, juice up to 80% and resumes cleaning if needed. If it finishes the cleaning cycle before getting to the dock, it will recharge up to 100% without resuming.

Question 25: Does it have a pre-filter with the HEPA filter?

Answer: It only has a HEPA filter that can be washed with water.

Question 26: Can S50 mop pads be used on the E2?

Answer: Yes. The mop pads of S5 are universal with E2.

Question 27: Can i use a clening solution for the mopping

Answer: The manufacturer does not allow using a cleaning solution for the mopping because it may block the filter. If you are okay to change the filter in some time, use the solution, the filters are cheap to change and the risk is not that big. Besides, the robot will perform better with it.

Video reviews of the Roborock Xiaowa E2


Comments ()


    Share via: