iRobot Roomba 690

Made by iRobot

Rating:   SRR Score: 59

$349.68  

iRobot Roomba 690 Features

  Main Features
Mapping / Path planning no
Automatically Docks and Recharges yes
Noise Level 68 db
LCD Display no
Side Brushes (one or two) 1 pcs
Voice Prompts yes
  Cleaning Features
Suction Power 600 Pa
Сleaning Area 1292 ft2 / 120 m2
Recommended Home Size small, medium
Cleaning Modes auto, spot cleaning
Dustbin Capacity 600 ml
Automatic Dirt Disposal no
Wet Mopping no
Barrier-cross Height 0.63 in / 16 mm
HEPA Filter no
Washable Filter no
Сarpet Floor Types low-pile, medium-pile
Bare Floor Types hardwood, marble tile, vynil, ceramic tile, laminate, linoleum
  Battery
Battery Capacity 1800 mAh
Run time 90 min
Charging Time 120 min
Rated Power (Watts) 33 W
  Control
Scheduling yes
IR Remote Control no
Wi-Fi / Smartphone App yes
Wi-Fi Frequency Bands 2.4 GHz
Amazon Alexa Support yes
Google Assistant Support yes
Magnetic/Optical Virtual Walls yes
  App Features
Digital Blocked Area no
Zoned cleaning no
Multi-floor maps no
Manual movement control no
Selected Room Cleaning no
  Sensors
Carpet Boost no
Anti-drop / Cliff Sensor yes
Dirt Detect yes
Full Bin Indicator no
Other Specifications
Robot Weight 7.72 lbs / 3.5 kg
Robot Width 12.99 in / 33 cm
Robot Height 3.66 in / 9.3 cm
In the box charging station, line cord, extra filter, cleaning tool, owner’s guide, documentation package, dual-mode virtual wall
Release Date May 2017
Warranty 12 months

Product Description

The Roomba 690 is an improved version of the Roomba 650. It is Wi-Fi enabled which allows it to be integrated with Amazon Alexa/Google Home; plus it has a virtual wall in the box. The robot is equipped with anti-drop and anti-collision sensors that manage it as it moves around the room. The unit cleans carpets well picking up pet hair, dust, and dirt on its way. In addition, the Roomba 690 works great on a bare floor. The machine comes with a dirt detect sensor that recognizes the dirtiest areas, then turns on the maximum power to provide thoughtful cleaning.

The Roomba 690 can be controlled by manually pressing the buttons on the lid or by using the smartphone app. The iRobot Home app allows you to schedule the robot, stop, and start cleaning. After the battery runs out of energy, the Roomba 690 automatically returns to its dock to recharge.

Pros

  • Decent battery life
  • Good cleaning performance on carpets that are up to 16 mm height
  • One of the most popular budget Roombas on Amazon
  • Affordable price tag
  • Alexa / Google Home integration

Cons

  • Loud
  • The filter is no HEPA, not suitable for people with allergy

roomba 690 working

roomba 690 bottom view

roomba 690 brushes

Questions and Answers

Question 1: How well it handles pet hair?

Answer: The Roomba 690 picks up pet hair on bare floor and thin carpet. Its extractors are not tangle-free and hair will get clogged around the brush so you have to cut it down with the cleaning tool. The Roomba tho has a small dustbin which gets full more often if you have pets. When the bin is full, the robot stops working. Overall, it does a good job of picking pet hair on thin carpets and bare floors.

Question 2: Can I use the Roomba 690 upstairs? Do I have to buy another charging dock?

Answer: The Roomba 690 can be used on the second floor if you carry it there. You don't have to buy another charging dock, let the Roomba run until it's low on power and then get it back to the dock manually.

Question 3: Does it get into the corners?

Answer: The Roomba 690 cleans corners as much as any other round robot would do. You would need to do manual cleaning there once in awhile anyway.

Question 4: Does it clean multiple rooms?

Answer: The Roomba 690 bounce around until the battery dies, it does not remember your floor plan. It does not remember where it has cleaned so the robot might skip one room when vacuuming. For the best performance, we would recommend to leave it in one room and then move to another.

Question 5: Does long hair get wrapped around the brush?

Answer: Yes, it does, the brush is not tangle-free and you will have to unwrap it anyway.

Question 6: Can it remember my rooms?

Answer: No, the Roomba 690 does not remember your floor plan. It bounces around until the battery needs charging.

Question 7: Can it detect which floor it's on?

Answer: The Roomba 690 only has dust detect and recognizes high-traffic areas providing charging dock. The robot does not detect floor types.

Question 8: Do I need to use smartphone to use the robot?

Answer: You can operate the Roomba with Alexa and Google Home or by pressing a physical button on the robot.

Question 9: Can I set digital walls to make the robot avoid certain places?

Answer: The robot does not support digital walls but it has a virtual wall barrier if you want to block one zone.

Video reviews of the iRobot Roomba 690


Comments ()


    Share via: